Čaj pochází z oblasti Adjara, jejíž jméno nese. Tato oblast lžící úplně na jihu Gruzie při hranicích s Tureckem. Čaj je pěstován převážně malými producenty, proto se z drtivé většiny jedná o čaj ručně zpracovávaný. Více informací o pěstování, zpracování a pití čaje v Gruzii se dozvíte na stránkách www.gruzie.ic.cz, které jsou velmi přehledné a opravdu kvalitně zpracované.
Sypaný čaj má tmavé, nápadně dlouhé a zkroucené lístky, nasládlé (místy až čokoládové) vůně, která může mírně připomínat některé indické Darjeelingy. Nato, že čaj musel podniknout namáhavou cestu, než se ke mně dostal, překvapilo mě, že lístky nejsou skoro vůbec polámané nebo rozdrobené, ale drží si svůj tvar i velikost.
Adjara SF suchý |
Adjara SF vylouhovaný |
Čaj výborně chutná v podvečer, kdy člověku zvedne
ztěžklá víčka, ale ne natolik aby pak ještě hodiny nemohl usnout, a přiměřeně osvěží,
čímž každému pomůže při práci, učení, čtení knihy či jakékoliv jiné činnosti (a
to i činnosti relaxační). Takže mohu svědomitě říci, že se čekání vyplatilo a
jsem rád, že jsem mohl tento velmi příjemný čaj zařadit do své „sbírky“.
Žádné komentáře:
Okomentovat